Kulmamies #11: Säilytä valmius lähteä tunnin sisällä
Golfalalla tunnettu ja arvostettu naispuolinen kollegani lähetti minulle Hesarista poimitun mielipidekirjoituksen. Jutun virittämänä hän esitti toivomuksen jäsenten sparraukseen jutun aiheesta. Mistä oli kysymys? Jutussa todettiin, että asiantuntijatyötä tekevät saavat yhä enemmän täysin kohtuutonta kritiikkiä työstään. Sitä tulee kaikista tuuteista. Somesta, kasvokkain, palautelomakkeilla, sähköpostilla, asiakaskyselyillä, keskustelufoorumeista, palvelutiskillä, puhelimessa, työajalla tai vapaalla. Palaute on enimmäkseen kritiikkiä nykytilaa tai jotakin muutosta kohtaan. Onko tämä tuttua myös golfin toimialan palvelutehtävissä? Valitettavasti.
Silmämunat pullistavan palautteen antajat eivät yleensä ymmärrä resursseja, asian monia puolia tai muutoksen toteuttamisen hankaluutta. Joskus tuntuu siltäkin, että asiat ymmärretään tahallaan väärin tai palautteeseen liitetty tunnepurkaus ei liity asiaan lainkaan. Tilanteessa puretaan omaa huonoa oloa. Oma kanta on lyöty lukkoon ja toista näkökulmaa ei edes haluta miettiä saatikka ymmärtää. Viitataan myös päätöksiin, joihin liittyisi pienen ryhmän intressit, hämäräkaupat, saunasopimukset tai kabinettipolitiikka. Varsinaista asiaa ei palautteesta ole aina helppo tunnistaa.
Työntekijän kannalta kysymys on pitkälti jatkamisesta. Miten työhyvinvointi kestää nämä krooniset valittajat? Moitteet ja syytökset ovat eri asia kuin rakentava kritiikki. Jälkimmäiseen liittyy aina ehdotus vaihtoehdosta asian hoitamiseksi. Tuleeko kritiikki jättää huomioimatta, kasvattaa paksumpi nahka, tehdä työ työnä, yrittää parhaansa ja hyväksyä tilanne, jossa kaikki eivät lopputulosta tai edes välitulosta arvosta? Ehkäpä. Silti helpommin sanottu kuin tehty. Kritiikki loukkaa, vie yrittämiseltä ilon, kehottaa tuottamaan tylsää vakiota, korostaa palkkapäivän merkitystä ja lopulta kelottaa työntekijän sisäpuolelta. Voihan kritiikki saada aikaan myös näytönhalua ja terästäytymistä silloin kun on puolivillaista tuottanut. Muuten maaliin hoipertelevalle maratoonarille on aika turha ehdottaa loppukiriä.
Asia on myös minulle tuttu. Eihän valittaminen kivalta tunnu, vaikkakin näillä työvuosilla siihenkin on oppinut suhtautumaan itseään säästävällä tavalla. Ilmiöön valmentamisessa on myös haasteensa, sillä jokainen suhtautuu tilanteisiin omalla tavallaan. Muuttujat liittyvät palautteen antajaan, työhistoriaan, oman osaamiseen kritiikin koskettamassa asiassa, senhetkiseen vireystilaan ja työn kokonaiskuormaan. Myös asian merkityksellisyys kokonaisuuden kannalta on keskeisin muuttuja, kun kritiikin koskettavuutta arvioidaan. Aina on helpompi pahoitella sähköpostin pitkää vastausaikaa kuin istua oikeudessa syytettynä yhtiöjärjestyksen vastaisesta toiminnasta.
Seuraavaksi viisi vinkkiä selviytymiseen ja mielen hallintaan kritiikkiä vastaanottaessa.
- Älä koskaan puhu painetilanteessa palturia. Sellaista siis, mihin et itse usko. Kuuntele palaute, mutta myös puolusta kantaasi, myy omasta mielestäsi toimivaa ratkaisua. Ole kohtelias ja vastaanottavainen, mutta älä lähde peesaamaan kritiikkiä, jos et itse ole oikeasti sitä mieltä.
- Kun kuulet kritiikkiä, niin hymyile sisäisesti. Mutta vain sisäisesti, jotta itsevarmuutesi ei välity. Ajattele, että kun asia kerran jakaa mielipiteitä ja aiheuttaa palautetta, niin se on vaikutuksiltaan merkittävä. Vain merkitykselliset asiat ovat lopulta tärkeitä. Olet siis aivan asian ytimessä.
- Jätä aktiivisesti kuulematta seuraavat kommentit. Osakkaiden rahoja käytetään, kaikkia tulee kohdella yhdenvertaisesti, näin on aina tehty, kuulen asiasta ensimmäistä kertaa, kuka tämän päätöksen takana on, entinen tapa oli parempi, olet täällä töissä ja teen kuten sanotaan, minulle tämä on sama mutta kaverit puhuvat.
- Muista, että palaute ei lopulta kohdistu sinuun. Palaute kohdistuu asiaan. Jos palautteen tulisuus ylittää kohteliaan käytöksen, niin sano mielelläsi PIIP äänet niille henkilökohtaisuuksille, jotka sinuun henkilönä kritiikissä liittyvät. Kun vastapuolelta tulee vilkkaasti ja suun täydeltä tavaraa, niin rauhoita ja kutista omaa ilmaisua. Irvistelyä voi myös kokeilla.
- Pidä henkilökohtaiset tavarasi kotonasi. Älä kiinny mihinkään tai kehenkään työssäsi. Säilytä valmiutesi lähteä tunnin sisällä sen viimeisen kerran. Jos nuo edelliset kohdat ovat toteutuneet, niin mielesi on kevyt ja jossittelu tuntuu turhalta. Sen voin luvata. Jos sinua ei heitetä ulos, niin lähde itse viimeistään silloin kun töihin on raskas tulla, parhaansa yrittäminen tuntuu turhalta tai tavoitteesi ovat mittarissa.
Onneksi on harvoin on tilanteita, jossa ei pärjää menettämättä järkeään. Yön yli nukkuminen ja vapaapäivä läheisten kanssa auttaa lähes kaikkeen. Kun ystäviä löytyy, niin puhuminen auttaa takuuvarmasti. Silloin saa etäisyyttä ja myös tiukille tilanteille kykenee nauramaan. Kohtalotovereita kokoontuu Kirkkonummen Långvikiin 28-30.11. Käytä tilaisuus hyväksesi. Mulla olis yks juttu. Siitä avauksesta se ylösnousu alkaa.
Terveisin Pekka Palmunen
Kiitos Pekka,
Tämä osui ja upposi. Uusi alalla (10kk) ja kaiken näköistä on ”pitänyt sietää” hammasta purren. Meillä vanhat tavat istuvat vielä tiukasti, ja osalle muutokset ovat myrkkyä. Onneksi näin isossa yhteisössä on enemmän positiivista ja hyvää energiaa ja töihin on kiva tulla!
Nähdään Lånviikissä